Поділіться рецептом з друзями :-)

Роздрукувати рецепт

пʼятниця, 17 лютого 2017 р.

Лазанья тітки Джакоміни (Lasagne)

як приготувати лазанью

Тітка Джакоміна для мене, як друга свекруха. Оскільки всі родичі мого чоловіка живуть на півдні Італії в місті Барі, в Римі з італійських ''рідних'' в нас тільки сестра мого свекра. Вона мене й навчала азів італійської кулінарії, коли я тільки приїхала до цієї сонячної країни. А повчитись у тітки Джакоміни є чому: вона до пенсії працювала кухарем в одному з місцевих ресторанів. Лазанья була одним з моїх перших ''кулінарних здобутків'' :-) Відтак, інших рецептів цієї смакоти не шукала і вже ось скільки років готую по рецепту тітки Джакоміни. До речі, рецепт дуже простий і не вимагає тисячі різних інгредієнтів. Спробуйте :-)

Для класичної лазаньї потрібно:

  • готове тісто для лазаньї (підійде, як свіже, так і сухе)
  • 750мл томатного соусу
  • 1 невеличка цибулина
  • 1 невелика морква
  • 100г бекону (не обов'зково)
  • 600-700 г фаршу (найкраще мішаного свинина - яловичина)
  • 300г голландського сиру (в ідеалі моцарелли, але я часто замінюю її звичайним тертим сиром)
  • 1л молока
  • 100г масла (для більш дієтичного варіанту можна зменшити кількість до 70г)
  • 4 ст. л. (з чубком) борошна
  • щіпка мускатного горіха
  • сіль, перець


Спочатку наріжте дрібненько моркву і цибулю (я ще додаю стебла селери) і підсмажте в олії


Додайте бекон (маленькими кубиками) до цибулі з морквою і тушкуйте 3 хвилини


Додайте фарш і, час від часу помішуючи, готуйте 5 хвилин



Вилийте до фаршу томатний соус і тушкуйте до готовності фаршу


За цей час лишня рідина з соусу випарується. Посоліть і поперчіть за смаком (якщо соус вийшов з кислинкою - додайте щіпку цукру) - рагу для начинки готове :-)


Приготуйте соус Бешамель: я завжди роблю ''лінивий'' варіант - спочатку розмішую холодне молоко з борошном, а потім додаю масло, щіпку мускатного горіха і сіль за смаком


Варіть на малому вогні (постійно помішуючи) до загустіння, потім дайте соусу трішки вистигнути


На дно форми для духовки викладіть декілька ложок Бешамелю і рагу з фаршу, злегка перемішайте


Зверху покладіть тісто для лазаньї (я його ніколи не відварюю попередньо, в духовці все чудово приготується і без попереднього відварювання)


На тісто викладіть трохи рагу з фаршу


Полийте соусом Бешамель


І посипте тертим сиром (або моцареллою, порізаною маленькими кубиками)


Чергуйте слої, поки не використаєте всі інгредієнти. Нагрійте духовку до 180С і готуйте лазанью впродовж 30 хв


Моїй сім'ї лазанья найкраще смакує на наступний день (за ніч в холодидьнику усі смаки між собою пропитаються). Але ласувати можна і відразу після приготування :-) Buon appetito!















4 коментарі:

  1. Дякую за простий рецепт, готувала вперше, все вийшло дуже смачно)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :-) я дуже рада, що лазанья вам сподобалась!

      Видалити
  2. Бешамель значно смачніша коли муку підсмажити на маслі,потім додати молоко,мускатний горіх. І замість моцарелли кладу проволу

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. то без сумніву :-)хоча лазанья і так багата смаком, тому для неї найчастіше готую мій "лінивий" Бешамель. А на рахунок проволи, теж дуже її люблю!

      Видалити